Gå till innehåll

HF Mitt

HF Mitt

Parahandboll i Karlskrona Handboll

Karlskrona Handboll, ni har startat parahandboll i er förening. Berätta hur det började!
- Vi som klubb jobbar efter mottot ”så många som möjligt, så länge som möjligt”. Då behöver vi bredda vår verksamhet så att även barn och ungdomar med funktionsnedsättning kan delta. Processen startade med ett lunchmöte i augusti och sen kom vi i gång under senvintern, säger Olof Ljungberg, klubbchef i Karlskrona.


Varför har ni startat parahandboll i Karlskrona? Visste ni innan att det fanns ett behov/intresse att köra i gång? Hur länge håller ni på?
- För oss är det givet att arbeta med utveckling och att finnas till för alla, på olika sätt. Vi vill att vår klubb ska vara mycket mer än handboll. Att behovet finns vet vi, men hur stort intresset skulle vara visste vi inte. Vi jobbade med marknadsföring både genom media, sociala medier och genom skolor och särskilda boenden hos kommunen. När vi nådde ut till målgruppen visade det sig att intresset var stort, fortsätter Olof Ljungberg.


Hur ser träningen ut? Är det både gående och rullstolshandboll?
- Vi har valt att börja med gående, då vi känner att vi har kunskap och kompetens för det. Vi har dock rullstolar med på våra träningar, även om de inte är anpassade för att spela handboll i, vilket kanske kan bli nästa steg. Vi får se, säger Pernilla Andersson, utvecklingsansvarig i Karlskrona.


Hur många (och vart/när) träningar har ni i veckan och för vilka åldrar är det?
- Vi bestämde oss för att inleda med tre prova-på-pass, som blev fem prova-på-pass och en sommaraktivitet. Vi valde att rikta oss till ”tjejer och killar”, för att inte stänga ute någon ålder, även om våra primära målgrupp var barn och ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Nu är vi i planeringen för att göra det till en ordinarie verksamhet i höst och vi har många som anmält sig till hösten, så intresset finns verkligen, fortsätter Pernilla Andersson.


Om den som läser vill prova-på eller engagera sig som ledare, vem kontaktar de då?
- Eftersom höstens verksamhet ännu inte är helt planerad så vill vi att man skickar ett mail till kansli@karlskronahandboll.se så lotsar Åsa vidare. Vill man komma i kontakt med ansvarig ledare så når man Simon på kristiansson.simon@gmail.com, säger Pernilla Andersson.


Hur många aktiva och ledare har ni i träningsgruppen?
- Efter våra fem träningspass har vi haft i snitt 22-23 barn och ungdomar per pass, vilket är helt fantastiskt. Vi var lite oroliga att det inte skulle komma så många, men vi blev väldigt glatt överraskade. Sen är vi ett stort och kompetent ledargäng på cirka 10 ledare som är helt fantastiska. Det kom tillbaka ledare som tidigare varit ledare och helt nya som är här enbart för att jobba med den här målgruppen, säger Pernilla Andersson.


Vad skulle du säga är det roligaste med att ni nu har parahandboll i Karlskrona Handboll?
- Vi är stolta över att kunna erbjuda handboll för ännu en målgrupp, då vi vill vara en klubb för alla. Det är också väldigt roligt att vi har så starka och trygga ledare som löser det på ett galant sätt. Men det allra roligaste är att se handbollsglädjen hos barn och ungdomar där många knappt provat lagidrott, säger Olof Ljungberg.


Samarbetar ni med några utanför föreningen? RF-SISU? Kommun? Sponsorer?
- Det hade varit omöjligt utan samarbete. Vi har fått ett återstartsstöd från SHF, kommunen har gett oss möjlighet att köpa ännu fler bollar och en sponsor har nu säkrat verksamheten under nästa säsong. Det är som handboll, det är ett lagarbete, säger Olof Ljungberg.


Om man som förening funderat på att starta parahandboll, vilka är dina tips?
- Gör ett grundjobb. Förankra på olika nivåer i föreningen, så att det inte är en ”enmansshow”. Försök få till samarbete med särskola/särskolor och gärna särskilda boenden eller motsvarande. Erbjud också attraktiva tider vid prova-på-pass för att många ska ha möjlighet att prova på. Sen är dialog med både deltagare och målsmän viktigt för att hitta de träningstider som funkar över tid, säger Pernilla Andersson.


Berätta om ett fint ögonblick:
- Oj, det finns så många. Dels när vi på en föreningsträff berättade att vi ville starta parahandboll och flera ledare kom fram och direkt ville engagera sig. Men även första passet när det kom tre gånger så många deltagare mot vad vi hoppades på. Det var mungipor upp på alla ledare och det gav oss mersmak och kraft framåt, avslutar Olof Ljungberg.

Stort tack för föreningsinspirationen Karlskrona Handboll!

Har din förening någon satsning eller fokusområde som ni vill berätta mer om? Kontakta då camilla@handbollsyd.se

Publicerad: 2022-04-14

Senast uppdaterad: 2022-11-23

Författare: Camilla Rohlén